BAKA ve SUDUM Temsilcileri Tarafından 2024 Yılı Gül Sezonunda Üreticiler Ziyaret Edildi

Parfüm ve kozmetik sanayisinde önemli bir yeri olan yağlık gül üretiminde dünyada ilk sırada olan ülkemizde, 2023 yılı verilerine göre yağlık gül üretiminin yaklaşık %95’ini Isparta karşılamaktadır. Ülkemizde üretilen lavantanın %30’undan fazlası da TR61 Bölgesi (Isparta, Burdur ve Antalya) illerinde üretilmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler sağlıktan beslenmeye kadar oldukça geniş kullanım alanları ile gıda sanayi, ilaç sanayi, kimya sanayi gibi farklı sektörlerin ilgi alanına giren bir konudur. Isparta, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda hem çeşitlilik hem de endemiklik oranı bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Bölgemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, distilasyonu ve ekstrasyonu konularında yüz yılı aşkın üretim tecrübesinin getirdiği bilgi birikimi ve alt yapı mevcuttur. Isparta’da gül, lavanta ve kekik başta olmak üzere çeşitli tıbbi ve aromatik bitkiler yetişmektedir. Bölgede oldukça eskilere dayanan kadim şifalı bitkiler kültürü bulunmaktadır.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 2017 yılında sağladığı destekle kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDUM), projenin tamamlanmasının ardından sektör ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hizmet vermeye başladı. SUDUM’un kurulmasında temel amaç bölgemizin tıbbi ve aromatik bitki varlığının katma değerini artırmak ve bölge üreticilerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli laboratuvar analiz ihtiyacını karşılamak, yeni ürün üretimine ilişkin AR-GE faaliyetlerine yönelik altyapı imkanı sağlamak temel amaçtı. Proje 2021 yılında tamamlandı. 2021 yılından sonra da SUDUM faaliyetlerine devam etmektedir. Proje kapsamında Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Fenolik ve Antioksidan Bileşikler HPLC Laboratuvarı, Klasik Distilasyon Sistemleri, Klasik Ekstrasyon Sistemleri Laboratuvarı ve Modern Ekstrasyon Sistemleri Laboratuvarı, Uçucu ve Sabit Yağlar Kalite Laboratuvarı, Kozmetik Ürün Geliştirme Laboratuvarı, Doku Kültürü Laboratuvarı ve Modern Distilasyon Sistemleri Laboratuvarı kurulmuştur.

Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDUM) olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da gül sezonu açılışında üreticilerimiz ziyaret edildi. Bu yıl gerçekleştirilen ziyarete Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) temsilcileri de katılım sağladı. Bu kapsamda bu yılki ziyaretimizde Isparta'da en fazla gül üretiminin olduğu ilçelerden olan Güneykent'e gerçekleştirildi. Merkez personelimiz ve Ajans temsilcileri ile yerinde yapılan ziyaretlerle üreticilerimizin prosesleri incelendi ve üreticilere proseslerinde kaliteyi arttıracak tavsiyeler verildi.

Yayın Tarihi: 22/05/2024
Okunma Sayısı: 404